Capital Dergisi’nin bu yıl 22’ncisini gerçekleştirdiği “Capital 500 - Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması”nın sonuçları açıklandı.
22 yıldır büyük bir istikrar ve başarıyla gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması’nın bu yılki sonuçlarında, Türkiye’nin en büyük şirketleri Tüpraş, Türk Hava Yolları ve Petrol Ofisi olarak belirlendi.
Türkiye'de ilk defa 1998 yılında Capital Dergisi tarafından gerçekleştirilen, özel sektörü tüm yönleriyle kapsayan “Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması”nda, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir zeminde büyümesine katkı sağlayan şirketler ciro büyüklüğüne göre sıralanıyor. Capital 500 Araştırması, en güncel ve net verilerle özel sektörün gücünü ortaya koyan, sektör ve şirket ayrımı yapmaksızın özel sektörü tüm yönleriyle kapsayan tek araştırma olması sebebiyle iş dünyasında ayrı bir önem taşıyor. “Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması”nda bu yıl da şirketler ciro, kârlılık, ihracat ve istihdam rakamlarına göre değerlendirildi.
2018’in Haziran Ayı’ndan itibaren döviz kurlarındaki ani yükselişle birlikte, şirketlerin üretim ve borçlanma maliyetleri yükselmiş ve talep düşmüştü. Ülke ekonomisi de orta vadeli programda yer alan %5,5’luk büyümenin çok gerisinde %2,6’lık bir büyüme ile yılı kapattı.
Capital 500 Listesi 2019 Sonuçları
Buna rağmen ilk 500 şirketin cirosu, bir önceki yıla göre reel olarak %17,8 büyüdü ve toplam kâr da yine bir önceki yıla göre reel olarak %2,4 yükseldi. Toplam rakamlardaki bu pozitif görünüm şirketler bazında bakıldığında bir miktar değişiyor.
2017’de karlılık durumunu paylaşan 311 şirketten 34’ü zarar ederken, 2018’de kar/zarar durumunu açıklayan 251 şirketten 37’si 2018 finansal sonuçlarına göre zarar etti. %100 ve daha üzeri büyüyen şirket sayısı 2018 yılında 9 iken bu sayı 2017 yılında 14 olmuştu.
Genel görünüm pozitif, şirketler detayında ise daha negatif bir durum şunu gösteriyor ki, büyük şirketler daha büyüdü ve genel istatistikler bu şekilde pozitif olarak yansıdı. Nitekim bunu, listenin ilk 10 sırasındak şirketin toplam cirodan aldığı payın bir önceki yıla göre 2 puan yükselerek %23’e ulaşması da destekliyor. Bununla bağlantılı bir diğer istatistik ise, 1. Sıradaki şirketin cirosu ile 500. Sıradaki şirketin cirosunun arasındaki farkın daha da açılması gösterilebilir.
Listeye 2018 finansal görünümlerine göre 53 yeni şirket katıldı.
İlk 500’de en fazla şirket barındıran sektör, 66 firma ile “Gıda-İçecek” sektörü oldu.
Toplam cirodan en fazla pay alan sektör ise, “Enerji-Petrol” sektörü oldu.
Sektörler bazında ciroların toplam ciroya oranlarına bakıldığında ise ulaşım sektörünün bir önceki yıla göre toplam ciro içindeki oranı neredeyse ikiye katlanarak %5,2 ‘ye yükselmiş görünüyor. Buradaki en fazla düşüş yaşayan sektörlerden biri ise oranı neredeyse %50 düşen telekom sektörü oldu.
Buna göre, Tüpraş, Petrol Ofisi ve Türk Hava Yolları ciro açısından “Türkiye'nin En Büyük Şirketleri” olurken,
“Cirosunu Oransal Olarak En Çok Artıran Şirketler” kategorisinde TGS Dış Ticaret, Borusan Mannesman Boru ve MP Turkey Turizm yer aldı.
“En Çok Kâr Eden Şirketler” kategorisinde Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik ve Türk Hava Yolları ilk üç sırada yer aldı.
“En Fazla İhracat Yapan Şirketler” kategorisinde Ford Otosan, Toyota Otomotiv ve Arçelik yer aldı.
BİM Birleşik Mağazalar, LC Waikiki Mağazacılık ve RC Rönesans İnşaat, “En Fazla Çalışanı Olan Şirketler” oldu.
İSO 500 ve Fortune 500 listeleri ile birlikte Türkiye'nin en nitelikli araştırmalarından biri olan Capital 500 ile ilgili sanırım en önemli eleştiri, bu çalışmanın sıralamalarının ayrıntı olarak İSO 500 ve Fortune 500'ün aksine, websitesinden yayınlanmaması olur. Capital.com.tr'ye girdiğinizde bu çalışmanın en son 2016 sonuçlarına erişebiliyorsunuz ne yazık ki.
Bu yazıyı sosyal medyada paylaşmak için ekranın solundaki sosyal medya araçlarını kullanabilrsiniz.