Ekonomi tarihi ile ilgilenirken aldığım keyfi veren çok az şey vardır desem abartmış olmam. Hem okuduğum kitaplardan hem de incelediğim ilgili kaynaklardan “büyük bir gizemi aralıyorum” hissi duyuyorum.
Kısa bir süre önce okuyup incelemesini yayınladığım "1550-1850 Arası Modern Dünya Ekonomisi" ve "Korsanlar ~ Modern Ekonominin Öteki Yüzü" isimli eserler de bu alandaki ufuk açıcı eserlerden birkaçıydı. Yine benzer alandan ancak bu kez daha ünlü bir ekonomi tarihçisinin kısa ama bir o kadar keyifli eserini, “Fatihler, Korsanlar, Tüccarlar ~ İspanyol Gümüşünün Destanı”, okudum ve hakkında kısaca düşüncelerimi yazacağım.
Kitap İncelemesi: Fatihler, Korsanlar, Tüccarlar ~ İspanyol Gümüşünün Destanı
Ünlü Italyan ekonomi tarihçisi Carlo M. Cipolla bu alanda farklı eserleri olduğu gibi, farklı birkaç alanda etkileyici eserleri olan bir akademisyen. 2000 yılında vefat etmiş. Türkçe’ye çevrilmiş kitaplarından yalnızca bir tanesi dışında tümünü edindim ve ilk okuduğum eseri de bu yazımın konusu olan kitabı oldu.
Modern Dünya Ekonomisi için 1492 tarihi önemli bir yıldır. Farklı birçok ünvanı da olan Cenovalı kâşif Kristof Kolomb tarafından Amerika Kıtası’nın keşfi ile dünya ekonomisinde yeni bir “bölüm” başlamıştır. Portekiz ve İspanya ise, bu bölümün ana aktörleri olan devletlerdir.
Cipolla’nın bu kitabı, bu yeni “bölüm”ü İspanya açısından ele alıyor.
1521 ve 1531 yıllarında sırasıyla Aztek ve İnka İmparatorlukları’nı yok ederek bölgedeki gümüş yataklarını tekeline alan ve büyük bir sömürge imparatorluğu kuran İspanya’nın, aradan 200 yıl bile geçmeden nasıl ana karakter’den “figüran”a dönüştüğü kitapta bir çırpıda anlatılmış. Bir çırpıda deme sebebim ise böylesi deniz derya bir konunun sadece 100 sayfalık bir kitaba sığdırılmış olması…
Kitap mükemmel akıcılıkta bir tarihsel kronoloji ile ilerliyor. 1500’lerin başında İspanya’nın Amerika Kıtası’nı sömürgeleştirmesi ve gümüş yataklarına “çökmesi” ile başlayan süreç 1839 yılında İngiltere – Çin arasındaki Afyon Savaşı’na kadar “İspanya” gözünden masal tadında aktarılıyor.
Gümüşün gerek İspanya’da gerekse de dünya ekonomisinde yarattığı etkiler, “8’lik real”in günümüzdeki Amerikan Doları gücüne erişerek küresel rezerv para birimi haline gelmesi, oldukça keyifli bir şekilde aktarılmış.
Gümüş bolluğunun ve gümüşe en çok sahip olan ülke İspanya’nın para birimi “real de ocho”nun önce Avrupa’yı ve özellikle İngiltere’yi ayağa kaldırması, ardından İngiltere ve Hollanda şirketleri aracılığıyla Avrupa’nın Asya ve Uzak Doğu ile ticaretini geliştirmesi ile bütünleşen dünya ticaretinde deniz bitip kara görününce “real de ocho”nun sonu gelmiş haliyle.
İspanya’nın sonunu getiren durumun Amerika için pek mümkün görünmemesi ise Amerika’nın mürekkep stoğu bol olan printerlara sahip olması :) Bu en azından kısa ve orta vadede daha böyle gidecek gibi…
Gümüş ve parasal sisteme odaklanmasıyla kitap, adındaki “Fatihler, Korsanlar ve Tüccarlar”dan ziyade alt başlıktaki “İspanyol Gümüşünün Destanı”nın hakkını veriyor. Böyle olunca da sanki yazar bu ana başlık altında farklı konulara değinecekti de bu proje gerçekleşmedi mi acaba diye düşündüm. Böyle keyifli bir anlatımı bir yazı dizisine çevirmek mükemmel olabilirdi.
Yazar kitabının misyonu için güzel bir açıklama yaparak kaynakçasını paylaşmış ki bence ileri okumalar için harika bir liste olmuş.
Diğer yandan, kitabın çevirisi de aynı şekilde oldukça iyiydi. 78. Sayfadaki tarih hatasının çeviriden değil baskıdan kaynaklandığını düşünüyorum.
Okumaktan çok büyük keyif aldığım ve içeriğiyle beni ileri okumalar için heyecanlandıran bu kitabı, “Orta Çağ”, “Ekonomi Tarihi”, “Amerika’nın Keşfi” ve “Ispanya’nın ekonomi tarihi” gibi konulara ilgi duyanlara rahatlıkla önerebilirim.
Fatihler, Korsanlar, Tüccarlar ~ İspanyol Gümüşünün Destanı
Orjinal Adı: Conquistadores, pirati, mercatanti. La saga dell'argento spagnolo
Yazar: Carlo M. Cipolla
Çevirmen: Erdal Turan
ISBN: 9786254490996
Birinci Baskı / Şubat 2021
Sayfa Sayısı: 104
Bu yazıyı sosyal medyada paylaşmak için ekranın solundaki sosyal medya araçlarını kullanabilirsiniz.