Page 1 of 3
Bu raporun 2019 ve 2017 yılı için hazırlanan güncel versiyonlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
"2019 Yılı UEFA Raporu"
"2017 Yılı UEFA Raporu"
UEFA, geçtiğimiz günlerde tüm Avrupa Kulüplerini kapsayan finansal araştırma raporunun 2015/16 sezonunu kapsayan sekizincisini yayınladı. Rapor oldukça detaylı ve grafiklerle desteklenmiş.
Raporu inceledikten sonra iki ayrı kategoride sunmaya karar verdim. Yazımın ilk kısmında, Avrupa Futbolunun teknik direktörler, futbolcular ve takımlar bazında sosyal ve demografik özelliklerini yansıtan istatistikler ve Avrupa Liglerinin genel görünüşleri yer alıyor. İkinci kategoride ise, her bir finansal gösterge kategorisinde Avrupa'nın EN'leri yer alıyor.
UEFA Avrupa Futbolu: 2015/16 Sezonunun Görünümü
Gelir-Gider dengesi, gelir yönünde pozitif olmayan kulüplere yapılan transfer yasağı, Avrupa Kupaları'na katılamama gibi cezai yaptırımlardan Türk takımları da etkilenmişti geçtiğimiz sezonlarda. Finansal Fair Play gerekliliklerini karşılayamadıkları için birçoğuna Avrupa Kupaları'ndan men cezası geldi. Bu uygulamanın son kurbanı ise bildiğimiz gibi Galatasaray oldu. Ancak bu seneki raporla ilgili ilk olarak şunu söylemem gerekir ki, geçen yılın en kötü finansal performansına sahip Türk takımı Galatasaray bu yıl ünvanını Fenerbahçe’ye devretmiş görünüyor.
Çalışmanın akışına geri dönersek ilk kategoride;
- Avrupa futbolunun teknik direktörler, futbolcular ve takımlar bazında sosyal ve demografik özelliklerini yansıtan istatistikler ve,
- Avrupa futbolunun konsolide finansal göstergeleri yer almaktadır.,
İkinci kategoride ise, bir tüzel kişiliğe sahip olan kulüplerin finansal tablolarında aşağıdaki finansal indikatörlere göre "en"ler sıralanmış;
- Avrupa kulüplerinin toplam faaliyet karı
- Avrupa kulüplerinin toplam net kârı
- En yüksek toplam gelire sahip 20 futbol kulubü ve gelirlerinin artış hızı,
- En yüksek bilet satış gelirine sahip 20 futbol kulubü ve bir önceki yıla göre artış hızı,
- En yüksek transfer gelirine sahip 20 futbol kulubü ve bu gelirlerin toplam gelirleri içindeki payı,
- En yüksek transfer harcaması yapan 20 futbol kulubü
- En yüksek faaaliyet giderlerine sahip 20 futbol kulubü ve faaliyet giderlerinin toplam gelirlerine oranı,
- En yüksek futbolcu maaş yükümlülüğü bulunan 20 futbol kulubü ve bu borçların, toplam gelirlerine oranı,
- En yüksek faaliyet kârı ve net kâra sahip 20 futbol kulubü
Her bir gösterge için grafiklerle birlikte bir özet hazırladım.
Geçen yıl hazırladığım yazı ile birlikte 3 sayfa olarak hazırladığım bu yazımın, son iki yıldır bu alanda hazırlanmış en kapsamlı yazı olduğunu söylemem yanlış olmaz sanırım. Konuyla ilgilenenler için faydalı olur umarım.
2015/16 Sezonu Avrupa Liglerinin Genel Görünümü
Avrupa Kulüplerinin Toplam Gelirleri (1996-2015)
- Avrupa Kulüplerinin toplam gelirleri son 20 yılda %595 oranında arttı.
- Gelirlerin yıllık ortalama artış hızı %9,3 oranında.
- 2008 yılından bu yana 100 mio € ve üzeri gelire sahip kulüp sayısı 22’den 46’ya ulaşmış durumda.
Avrupa Kulüplerinin Maaş ve Ücret Harcamaları (1996-2015)
- Avrupa Kulüplerinin toplam maaş harcamaları son 20 yılda %600 oranında arttı.
- Bu tutarlar, kulüplerin toplam giderlerinin %62'lik kısmını oluşturuyor. Diğer bir deyişle, gelirdeki her 100 liralık artışın 65 lirası maaşlardaki artışa gidiyor.
- Maaşların yıllık artış hızı 10%'un üzerinde ortalama olarak.
Avrupa Ligleri'nde Toplam Maaş / Toplam Gelir Oranı (2009-2015)
- Futbol endüstrisi için önemli KPI lardan biri kabul edilen “maaşların gelire oranı”, bir önceki sezona göre yaklaşık 1% lik bir artış gösterse de, Finansal Fair Play kuralı öncesine göre hala çok iyi bir durumda.
- Gelirlerin yıllık ortalama artış hızı ile maaşların artış hızı karşılaştırıldığında, 2015/16 sezonunun, bir parça kötü geçtiğini söylemek de ayrıca mümkün sanırım.
Avrupa Kulüplerinin Varlık-Yükümlülük Dengesi (2009-2015)
- 2011 yılında yakalanan başa-baş noktasının ardından Avrupa Liglerindeki takımların net varlıkları 2015/16 sezonu sonunda 6,1 milyar €’ya ulaştı. Bununla paralel olarak takımların sermaye artırımları son 5 yılda önemli ölçüde azaldı.
Avrupa Kulüplerinin Toplam Faaliyet Kârı (2009-2015)
- Transfer harcamaları ve finansman maliyetleri öncesindeki kârlılığı göstermesi açısından önemli olan bu gösterge, 2015/16 sezonundaki faaliyet kârı bir önceki sezona göre düşmüş olsa da 2013 yılından itibaren kulüplerin karlılığının süreklilik kazanması açısından önemli bir işaret olarak görülmektedir.
Avrupa Kulüplerinin Toplam Net Kâr/Zararı (2009-2015)
- Faaliyet kârlılığı grafiği ile birlikte incelendiğinde kulüplerin toplam net kâr/zarar grafiğinde de 2011 yılından itibaren iyileşme görülmektedir (81% lik düşüş) ancak hala toplamda zararda kulüpler. Bunun sebepleri ise, kulüplerin transfer harcaması ve finansman maliyetlerinin çok yüksek olması.
Avrupa Liglerinde Taraftar Sayıları (2015/16)
- Futbol kültürünün özeti niteliğinde bir tablo bu.
- İngiltere Premier Ligi, 13,8 milyon taraftar ile son dönemlerde olduğu gibi yine zirvede.
- Listede 3 İngilize Ligi, 2 Alman Ligi ve 2 İspanyol Ligi bulunuyor. Bu şu anlama geliyor; Türkiye Süper Ligi'ndeki toplam taraftar sayısı, İngiltere 3. liginden bile geride.
En Yüksek Borca Sahip Avrupa Ligleri (2015/16)
- İngiltere, Avrupa'nın en borçlu ligi durumunda. Bunda şüphesiz en borçlu Avrupa Kulübü olan Manchester United'ın da payı büyük.
- Türkiye Ligleri ise en borçlu ligler sıralamasında 3. durumda.
Yasal Uyarı: Her hakkı ACCAFIN.com sitesine ait olan bu makale ve makalede yer alan grafikler ve yorumlar, izinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.