İki kardeş, Ozzie ve Daniel Silna’nın tek amaçları bir NBA takımına sahip olmaktı. Bunun için 1970’lerin başında Detroit Pistons’ı satın almak istediler ancak başarılı olamadılar. Ardından, rakip kuruluş ABA’dan satın aldıkları Carolina Cougars kendilerini dolar milyoneri yaptı!
Silna kardeşler, 1930'larda ABD'ye Filistin üzerinden gelen Letonyalı göçmen bir ailenin çocukları.
Silna’nın babası New Jersey’de bir tekstil işi kurdu. Daniek, Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, babasının işine katıldı.
1969'da iki kardeş kendi örgü tekstil şirketlerini kurdular. İki yıl sonra sattılar ancak sektörde çeşitli faaliyetlere devam ettiler.
Amerikan Basketbol Ligi (ABA) 1967 yılında 7 takımlı bir dernek olarak kuruldu ve ilk lig 1968 yılında oynandı.
Ozzie ve Daniel Silna kardeşler de tekstil işlerinden kazandıkları parayla, ABA’nın başarısız olan Carolina Cougars’ını 1974’te 1 milyon dolara satın aldı. Ekibi hemen Saint Louis'e taşıdılar ve takımın ismini Saint Louis Spirits olarak değiştirdiler.
ABA ve en büyük rakibi Ulusal Basketbol Ligi (NBA) arasında geçen 10 senelik rekabetin ardından iki kuruluş 1976 yılında birleşme kararı aldı. NBA tarafından bu 7 takımdan sadece dördünün lige alınmasına izin verildi: Denver Nuggets, Indiana Pacers, New York Nets ve San Antonio Spurs.
Bir takım, Virginia Squires, birleşmeden önce iflas etti ve diğer ikisi, Kentucky Colonels ve Saint Louis Spirits'e NBA izni çıkmadığı için dağıtılmak üzere satın alma teklif edildi. Kentucky Colonels’in sahibi 3,3 milyon doları kabul etti, ancak Silna kardeşler aynı anlaşmayı kabul etmedi.
Bu anlaşma yaplmadan ABA ve NBA’in birleşemeyecek olması şartını kaldıraç olarak kullanarak direndiler ve en sonunda gelecekteki refahlarını da kapsayan farklı bir anlaşmaya ikna oldular.
Sonunda, Silna kardeşler 52 yıl önce Nisan ayında peşin olarak 2 milyon dolar nakit, artı bu 4 ABA ekibi tarafından alınan miktarın 1 / 7'sine eşit yıllık TV yayını geliri içeren bir anlaşma yaptılar.
Sözleşmedeki en iyi kısım, bir süre limitinin bulunmamasıydı!
NBA ya da eşdeğer bir organizasyon var oldukça Silna kardeşlerin TV yayın gelileri belirlenen oranda devam edecekti. Bunda hiç şüphesiz o dönemlerdeki TV yayın gelirlerinin düşüklüğü ve iki ligin birleşme heyecanı da vardı.
ABA mutlu, NBA mutlu ve Silna kardeşler mutluydu!
Birleşmeden sonraki ilk 3 yılın TV yayın gelirleri yıllık ortalama 200 bin dolar civarında seyretti.
1980’den sonra artan TV yayın gelirleri ve NBA’in 30 takıma çıkmasıyla birlikte Silna kardeşler, tüm NBA TV yayın gelirlerinin %2’sine sahip oldu! Üstelik bu gelir için katlandıkları bir gider kalemleri bile yoktu!
Sözleşme şartları 40 yıl boyunca uygulandı ve Silna kardeşlere 300 milyon dolardan fazla ödeme yapıldı.
NBA yönetimi TV yayın gelirlerinin daha da büyüyeceğini tahmin ederek Silna kardeşlere kontratlarının feshi için bir teklifte bulundu ve taraflar 500 milyon dolara anlaştı!
Böylece Silna kardeşler 1 milyon dolara satın aldıkları takımdan 800 milyon kazandılar!
Bu kazanç bile mevcut anlaşmanın devam etmesi halinde kazanacakları paranın yanında aslında bir hiç zira NBA’in son yaptığı TV yayın gelirleri anlaşması 9 yıllık ve organizasyona 2,7 milyar dolar gelir sağladı!
Bu yazıyı sosyal medyada paylaşmak için ekranın solundaki sosyal medya araçlarını kullanabilrsiniz.