2008 sonunda başlayıp 2009 da artan ve son 4 yıldır etkisi hissedilen, anavatanında Lehman Brothers gibi devleri iflasa sürükleyen küresel finansal krizin etkileri gerçekten azalıyor olacak ki, Türk şirketlerine talep arttı ve birleşme ve satınalmalar 2012 yılında önemli bir seviyeye ulaştı.
2012 yılının başından beri gerçekleşen önemli birleşme ve satınalmalar şu şekilde;
PRONET GÜVENLİK HİZMETLERİ
Türkiye elektronik güvenlik sisteminin önde gelen şirketlerinden olan ve yaklaşık 1.500 kişiye istihdam sağlayan Pronet'in çoğunluk hisseleri, Londra merkezli girişim sermayesi şirketi Cinven'e satıldı.
DENİZBANK
Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, Denizbank'ı defter değerinin 1,33 katı karşılığında 3,54 milyar dolara satın alarak Türk Bankacılık Sistemi'nin yeni oyuncusu oldu.
TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG & TAV YATIRIM HOLDİNG
2012 yılında yabancılara yapılan en büyük satış, TAV'ın hisselerinin satışı oldu. Atatürk Havalimanı ile birlikte dünya çapında 10 havalimanı işleten TAV Havalimanları Holding'in yüzde 38'i ve halka açık olmayan TAV Yatırım Holding'in yüzde 49'u Fransız Aeroports de Paris Management şirketine 923 milyon dolar karşılığında satıldı.
MUSTAFA NEVZAT İLAÇ SANAYİ
89 yıl önce kurulmuş olan Mustafa Nevzat İlaç Sanayi'nin yüzde 95.6 lık hissesi 700 milyon dolar karşılığında ABD'li Amgen'e satıldı.
GRANİSER
Granit sektörünün en büyüklerinden olan Graniser'in yüzde 75 hissesi, 75 milyon dolar karşılığında İngiliz Yatırım Fonu Bancroft Private Equity LLP'ye satıldı.
İDAŞ
Türkiye'de yatak sektörünün en büyük markalarından biri olan ve hisseleri IMKB'de işlem gören İDAŞ'a New York merkezli Capital Partners 30 milyon TL ile ortak oldu.
SILK & CASHMERE
İpek ve kaşmir sektöründe 1992 yılından beri faaliyet gösteren Silk&Cashmere'in %45'ini Dubai merkezli Eastgate Capital Group satın aldı.
POLIMER KAUCUK
1957 yılında kurulan ve hidrolik ve hortum imalatçısı olan Polimer Kauçuk, 150'den fazla ülkede faaliyet gösteren ve 2011 yılı cirosu 16 milyar dolar olan ABD'li enerji yönetim devi Eaton Corporation tarafından satın aldındı.
KOTON
Hazır giyim markalarından olan hızlı bir büyüme yakalayan Koton'un yüzde 50'si, özel girişim sermayesi Turkven'in sahibi olduğu Hollanda merkezli Nemo Apparel BV'ye yaklaşık 500 milyon dolara satıldı.