IFRS Nedir?
Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'nın kısaltması olarak hayatımıza giren IFRS, finansal tablolarda yer alan her bir işlem ve bakiyenin gösterimini düzenleyen prensipler bütünü olarak kabul edilmektedir.
Tıpkı Amerika'nın kendine ait olan US GAAP, Kanada'da kullanılan Canadian GAAP, Birleşik Krallık'ta kullanılan UK GAAP gibi, tüm dünya'nın ortak olarak kullanıma geçmeyi amaçladığı ve belli bir oranda bu amacın gerçekleştirildiği raporlama standartlarına ise World GAAP yerine IFRS denmektedir.
Şu anda IFRS ismi altında yayımlanan standartlar, ilk dönemlerde Uluslararası Muhasebe Standartları (IAS) ismiyle yayımlanmış ve daha sonra, 2001 yılından itibaren yeni çıkan her standart IFRS ismini almıştır. Halen kullanılmakta olan standartların büyük bir kısmı IAS ismiyle kullanımdadır.
IFRS'in Önemi ve Avantajları
Günümüzde Dünya, hiç olmadığı kadar entegre ve harmonize bir hal almıştır. Tüm şirketler, insanlar, devletler vs. her zamankinden daha fazla etkileşim halindeler. İşte, Finansal Raporlama'nın da bu etkileşimin sonucu olarak, ortak bir dil halini alması zorunlu hale gelmiştir.
Günümüz dünyasında en önemli kavramlardan biri "Karşılaştırılabililik"tir.
Bir an için, bir çok ülkede faaliyet gösteren uluslararası bir Holding sahibi olduğunuzu düşünün fakat tüm bu şirketlerin muhasebe ve raporlama kurallarının birbirinden farklı olduğunu varsayın. Örneğin, bir ülkede yer alan şirketini "hasılat" ı tahakkuk esaslı muhasebeleştirirken, diğer bir ülkedeki şirketinizde "nakit esaslı" hasılat kurallarının kullanımda olduğu varsayalım. Bu durumda, karşılaştırılabilir olmayacak bu veriler ile hangi şirketinizin daha iyi bir satış performansı gösterdiğini nasıl anlayabilirsiniz?
Ya da, hisse senedi piyasasında değerlendirmek istediğiniz bir birikiminiz olduğunu varsayalım. Hangi şirketin hisse senedine yatırım yapacağınıza daha doğru bir yatırım olacağını, her biri farklı kurallara göre hazırlanmış olan finansal raporlara bakarak nasıl karar verebileceksiniz?
İşte tüm bu sorular, IFRS'in önemini; vereceğiniz cevaplar ise avantajlarını göstermektedir.
IFRS'in Dünya Genelinde Kullanımı
IFRS, 2014 sonu itibarı ile Dünya'da 120'den farklı ülkede kullanılmaktadır. Bu ülkelerin bir kısmında tüm şirketler için IFRS zorunlu iken, bir kısmında belirli şirketler için uygulanması zorunludur.
Dünya'nın genelinde IFRS kullanımı bu şekilde iken, en büyük piyasalardan olan Amerika'da halen US GAAP kullanılmaktadır ki, bu farklılık IFRS'in en temel amacı olan "Karşılaştirılabilirlik" hedefinin önünde önemli bir engel durumundadır. Bu nedenle, US GAAP'i yayınlayan yetkili organ FASB ile, IFRS'i yayımlayan IASB arasında uyumlaştırma süreci başlatılmıştır. Bu sürecin, ilk olarak 2012 yılında tamamlanması hedeflenirken bu gerçekleşmemiş, 2015 yılı için yeni bir hedef belirlenmiştir.